Skip to content

Ottawa West District Library – Moriyama And Teshima

This major expansion and renovation will double the size of the West District Library, the second-highest circulating branch in the Ottawa Public Library system, and create welcoming, engaging and technology-enabled public spaces awash in natural light. The two-storey addition establishes a far more substantial visual presence for the library, welcoming patrons with a transparent facade of floor-to-ceiling glass and an entrance terrace with seating areas and naturalized gardens. Inside, the prime public areas are arranged along the front window wall, including a dramatic double-height reading area and a feature staircase leading to the second floor. Spaces for children and youth are visually and acoustically separated, and are outfitted with comfortable lounge furniture and study areas for individuals and groups. Storytime space overlooks a magical treed outcrop and a future children’s garden.

You can see more photos in our featured gallery.

Ottawa West End Library at dusk

Ottawa West End Library at dusk

Main elevation of the beaverbrook library

Main elevation of the beaverbrook library

Detail of the wood panels and glazing on the front wall

Detail of the wood panels and glazing on the front wall

Double height circulation and reading areas

Double height circulation and reading areas

Detail of the facade at dusk

Detail of the facade at dusk

Double-height seen from the feature staircase

Double-height seen from the feature staircase

Reading room and double-height space

Reading room and double-height space

This major expansion and renovation will double the size of the West District Library, the second-highest circulating branch in the Ottawa Public Library system, and create welcoming, engaging and technology-enabled public spaces awash in natural light. The two-storey addition establishes a far more substantial visual presence for the library, welcoming patrons with a transparent facade of floor-to-ceiling glass and an entrance terrace with seating areas and naturalized gardens. Inside, the prime public areas are arranged along the front window wall, including a dramatic double-height reading area and a feature staircase leading to the second floor. Spaces for children and youth are visually and acoustically separated, and are outfitted with comfortable lounge furniture and study areas for individuals and groups. Storytime space overlooks a magical treed outcrop and a future children’s garden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: