Skip to content

Commercial Interior Photogaphy – Casino de Montreal by Provencher Roy and MSDL Architectes

Commercial Interior Photogaphy – Casino de Montreal by Provencher Roy and MSDL Architectes

On the same trip to Montreal as Bibiliothèque Raymond Levesque, we couldn’t help but make a quick stop at the newly renovated Casino on Ste-Hélène Island. All there is to say is that the joint venture of Provencher Roy and Menkes Shooner Dagenais Letourneux did a spectacular job! Not only did they knock it out of the park from a design perspective, but they also managed to stay true to the spirit of the original French pavilion from Expo 67.

37-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy-Edit

52-dip-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy-Edit

65-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy

36-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy-Edit

73-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy-Edit

82-Casino Montreal Menkes Schooner Dagenais Letourneux Provencher Roy-Edit copy

From the architects:

“Modernization of the Montreal Casino, located in the former France and Quebec pavilions on Notre-Dame Island, comprises primarily new construction, redevelopment of existing spaces and asset maintenance.

This project is part of the Loto-Québec 2004-2007 development plan, and involves construction of new administrative spaces (north and south galleries), a new single vehicular entrance and creation of a new gate lodge, renovation of gaming areas and public areas, centralization of bar and restaurant functions, as well as improvements to internal circulation. In addition, support areas ( employee areas, annex, service areas and receiving bays) have been completely revamped and expanded, and new mechanical systems have been built into the existing building. Lastly, the project also includes a complete redesign of landscaping, including restoration of ponds, fountains and pathways.

Architecturally, the project must fit the existing context of the former France pavilion, respecting the original character and materials. The volumes created and the new facades are thus highly contemporary in character, incorporating noble materials and elegant colours (stone, glass, aluminum). Lastly, the project contributes to the public use of Jean-Drapeau Park by providing new landscaped outdoor spaces.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: